Potrebno nastaviti hapšenja u Baru

0

Zarko-PavicevicKrivična djela koja se bivšem predsjedniku Opštine Bar, Žarku Pavićeviću stavljaju na teret su samo mali dio materijala koji se nalazi u obradi pred Specijalnim tužiocem za organizovani kriminal i korupciju i očekujemo da se istraga proširi i na period prije 2007. godine, naročito za ona djela kojima već prijeti zastara. U tom smislu smatramo da se hapšenja u Baru moraju nastaviti, jer Pavićević svakako nije bio usamljen u vršenju krivičnih dijela za koja se sumnjiči.

MANS je 2011. godine podnio krivičnu prijavu protiv Pavićevića tako što ju je na ruke lično predao tadašnjoj Specijalnoj tužiteljki Đurđini Ivanović, zajedno sa obimnom dokumentacijom. Od tada je MANS u više navrata ukazivao na potrebu da se ovaj slučaj hitno procesuira, te da Pavićević i ekipa koja ga okružuje moraju biti lišeni slobode kako bi bili spriječeni da sa svoje pozicije vrše uticaj na svjedoke i dokumentaciju, ali i ponavljaju krivična djela.

Međutim, iz optužnog predloga koji je prethodio hapšenju Pavićevića smo saznali da je osumnjičen za krivična djela koja je vršio do 2014. godine, dakle čak tri godine nakon što je tužilaštvo imalo indicije da se radi o licu za koje postoji osnovana sumnja da je počinilo teška krivična djela protiv imovine Opštine.

Ostala krivična djela za koja postoji dokumentacija u tužilaštvu su takođe rađena na štetu budžeta Opštine Bar, ali i državnog budžeta i uključuju lica kao što su aktuelni ministar održivog razvoja, Branimir Gvozednović, brat premijera, Aleksandar Đukanović, zatim kum premijerovog savjetnika Milana Roćena, Ratko Vujačić.

Promjenom planske dokumentacije na građevinskom placevima u vlasništvu Aleksandra Đukanovića, kojima su značajno povećani kapaciteti za gradnju, Žarko Pavićević je za nekoliko puta povećao vrijednost parcela koje je Đukanović prethodno kupio od Opštine Bar. Razlika u toj cijeni je diretna šteta po barski budžet koja se mjeri milionima eura. Osim u Baru, ovaj sistem je već više puta primjenjivan i u Opštini Budva.

Pored toga, zahvaljujući ministru Gvozdenoviću, Pavićević je omogućio ZIB-u ali i kompanijama svojih poslovnih partnera da bez sankcija legalizuju dodatno sagrađene spratove, ponovo na štetu opštinskog budžeta. Jedan od partnerskih kompanija je bila i kompanija „Longrun-invest“ u vlasništvu Ratka Vujačića, protiv koga je MANS već podnio odvojenu krivičnu zbog utaje više od pola miliona eura poreza prilikom prodaje stanova ruskim državljanima u Baru.

Kredit zbog kojeg je kompanija ZIB uvedena u stečaj je uzet na način što je Pavićević  pod hipoteku stavio zemljište kamenoloma koje je nezakonito pribavljeno tokom privatizacije ZIBa i dodatno opterećeno teretom restitucije. Takođe, kompanija ZIB je na račun nikad okončanih radova na sportskoj dvorani u Baru od Opštine dobila dvije vrijedne građevinske parcele u samom centru grada. Iako nije dovršio radove sa hali, ZIB je zadržao parcele, a Pavićević kao Predsjednik Opštine sa drugom kompanijom napravio novi dogovor za kompletiranje radova. Tako je Opština zapravo dva puta platila Sportsku dvoranu.

Za neke od ovih slučajeva postoji realna opasnost od zastare, pa je potrebno da Specijalno tužilaštvo što hitnije otvori istrage i po drugim slučajevima za koje postoje dokazi da Pavićević vršio krivična djela.

MANS se nada da se barska hapšenja neće zaustaviti na Pavićeviću i jednom slučaju, već da će kompletna mreža pojednica i kompanija koje su povezane sa njime takođe biti obuhvaćeni istragom.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.